Veşti bune pentru salariaţi. Patronii nu își vor mai putea plăti angajații mai vechi de 2 ani cu salariul minim pe economie

Patronii nu mai pot menține angajații cu mai multă vechime la salariul minim mai mult de 2 ani. Această prevedere a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că la începutul lui 2024 angajații cu vechime mai mare de 2 ani trebuie să aibă o majorare salarială.

Salariile multor români au crescut de la 1 ianuarie 2023. Unul din trei români este plătit cu salariul minim pe economie, iar la început de 2023 salariul minim a crescut de la 2.550 lei la 3.000 de lei. Dar aceasta nu este singura modificare adusă pieţei muncii.

Anul 2023 este ultimul în care patronii își mai pot plăti angajații cu vechime mai mare de doi ani cu salariul minim, conform unei prevederi introduse în 2021 în codul Muncii.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.

Share:

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.