29 noiembrie – Ziua Infanteriei Marine

În anul 1886, conform Legii de organizare a Flotilei, echipajul Crucişătorului “ELISABETA”, construit de şantierele din New Castle, care era alcătuit din peste 180 de marinari, avea în compunere 20 de infanterişti marini.În anul 1916, a început procesul de reorganizare a armatei, fiind menţionat în cadrul Marinei Militare, Batalionul de Debarcare, alcătuit din efectivele terestre ale marinei.
Ulterior, apare în Ordinea de bătaie a Marinei Militare Romane din ianuarie 1917 o nouăstructură, Corpul Infanteriştilor Marinei, care avea ca zonă de responsabilitate Delta Dunării şi litoralul maritim.
Având în vedere importanţa şi complexitatea apărării litoralului şi malurilor fluviului Dunărea, în perioada următoare, structurile de infanterie marină s-au dezvoltat şi şi-au diversificat gama de misiuni, cum ar fi lupta împotriva minelor şi navelor de suprafaţăinamice, menţinerea legăturii cu navele proprii, interzicerea infiltrării grupurilor de cercetare-diversiune şi întârzierea acţiunilor inamicului până la sosirea forţelor principale, ajungând în aprilie 1940, să fie constituit Batalionul de Infanterie Marină, prima unitate de acest fel din Armata Română.
Pe parcursul decadelor următoare, Infanteria Marină Română a suferit mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice şi militare, fiind chiar desfiinţată, în anul 1958, la cererea consilierilor sovietici. La data de 29 noiembrie 1971, a fost reînfiinţat Batalionul de Infanterie Marină, dată care a devenit Ziua Infanteriei Marine Române.
La mulți ani!

Share:

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.