Un proiect de 8 milioane euro blocat de erorile Primăriei Dărmănești?

Cel puțin asta sustine prefectul Lucian Bogdănel în declarațiile de astazi legate de un proiect de 8 milioane euro ce bate pasul pe loc:

“La Dărmănești cine a mințit în acte, dle. Fechet? Cui îi scriem scrisoare: DLAF-ului sau DNA-ului!?

Reabilitarea aducțiunii de apă brută ce leagă lacul Poiana Uzului de stația de tratare Cărăboaia – investiție în derulare (de circa 8 milioane euro), finanțată din fonduri europene prin POIM – s-a blocat în…casele unor cetățeni, în condițiile în care din documentațiile de urbanism emise de Primăria Dărmănești rezulta că terenul pe care urmează să treacă respectiva conductă este liber de sarcini și se află în domeniul public al orașului” a declarat prefectul județului Bacău.

“Astfel, deși ordinul de începere a lucrărilor a fost dat încă din mai 2022, investiția bate pasul pe loc din cauză că, invers de cele scrise/susținute de Primăria Dărmănești în certificatul de urbanism & autorizația de construire, traseul de 9 km al conductei dă peste mai multe locuințe private ridicate, de ani buni, pe terenul pe care Primăria l-a certificat în domeniul public și liber de sarcini (vezi foto traseu).

Cazul de la Dărmănești este ilustrativ pentru modul în care o parte din primăriile beneficiare înțeleg să pună bețe în roate investițiilor derulate prin aplicația POIM, furnizând informații inexacte sau – mai rău – false, care nu reflectă realitatea din teren.

Se ridică două probleme, ambele la fel de grave:

Fie respectivele case de la Dărmănești sunt ilegal construite, dar cu îngăduința și concursul Primăriei care a închis ochii (acele case nu par răsărite peste noapte!), iar în „hârtii” terenul figurează în domeniul public;

Fie emitentul documentelor urbanistice, în speță UAT Dărmănești, a mințit sistematic, furnizând informații false atât la momentul identificării traseului conductei de aducțiune, cât și la data eliberării certificatului de urbanism și autorizației de construire” a mai spus prefectul.

“Consecințele sunt cu atât mai grave, cu cât de această investiție ar trebui să beneficieze aproximativ 200.000 de cetățeni (din Moineşti, Oneşti etc – toată Valea Trotuşului), câți ar deservi stația de tratare Cărăboaia odată cu punerea în funcțiune a conductei de aducțiune (a cărei construire e obstrucționată de situația caselor de la Dărmănești).

Sigur, ca parlamentar e ușor să scrii scrisori pe Facebook și să urmărești, cu orice preț, bulversarea implementării unei aplicații-mamut (de peste 470 milioane euro), care presupune 20 de contracte de execuție, deci lucrări direct afectate de contextul dificil pe care-l traversăm din punct de vedere economic.

Ne facem că nu vedem pădurea de copaci? Ne facem că nu vedem că toată Europa suferă din cauza prețurilor la energie, materii prime și a aprovizionării deficitare cu materiale de construcții?
Oare de ce Guvernul depune eforturi considerabile pentru a ține sub control această situație? Cumva pentru că ea afectează, între altele, inclusiv derularea contractelor cu finanțare europeană, așa cum este aplicația POIM din jud. Bacău?

Share:

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.