Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, compensează datoria la gaz a Thermoenergy, operatorul de termoficare al municipiului Bacău.

Sprijinul financiar se ridică la 39 milioane lei (8 mil. euro), o sumă considerabilă care atestă – fără putință de tăgadă – preocuparea executivului pentru a sprijini, concret, comunitățile locale în prag de sezon rece” a declarat astazi prefectul Lucian Bogdanel.

În ciuda unor afirmații nesăbuite făcute – recent – de „primarul” Viziteu, care căuta să paseze propria răspundere în ograda altora, Guvernul nu-i va abandona pe băcăuani la greu, iar cea mai temeinică dovadă e chiar compensarea acestei datorii, în contextul în care atât societatea, cât şi sistemul de termoficare se află în proprietatea municipalității Bacău, nu a Guvernului.

Însă Executivul de la Bucureşti nu poate face – la nesfârşit – treaba primarului, viceprimarilor sau administratorului public, care sunt (bine) plătiți să rezolve problemele Bacăului, nu să cauzeze – prin nepăsare & neimplicare – probleme suplimentare oraşului.” a mai spus astazi Prefectul Lucian Bogdanel.

Când spun asta, mă gândesc la faptul că inacțiunea flagrantă a conducerii UAT Mun. Bacău (acționarul unic al Thermoenergy) – care a refuzat, nejustificat, să consolideze finanțele societății – a condus la retrogradarea companiei la statutul de „societate în dificultate” (cf. ANRE), cauzând operatorului un prejudiciu de aprox. 10 milioane euro prin neîncasarea (pierderea) bonusului de cogenerare.

Cum o pagubă nu vine niciodată singură, Thermoenergy nu a reuşit – nici până acum – să-şi asigure un contract de furnizare gaz pentru sezonul rece 2022/2023, deşi s-au organizat 7-8 licitații (la care nu s-a prezentat nimeni).

Pentru că furnizorii din piață fug de o „societate în dificultate” şi de o administrație neserioasă & incompetentă, aşa cum vedem – zi de zi – că este primăria condusă de Viziteu & co.” a spus in incheiere prefectul.

Share:

Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.